S’apropa una altra diada de Sant Jordi, un dia ben especial en què des de Mitic Viatges volem retre el nostre petit homenatge a la literatura. Seguir els passos d’autors universals i de les seves obres és una bona manera de descobrir racons inspiradors d’una ciutat, llocs emblemàtics que van tenir un paper important dins d’un context històric i anècdotes sorprenents i fascinants.
En els nostres viatges culturals en grup, la literatura ens ajuda a enriquir la nostra experiència i enguany per al dia del llibre i de la rosa hem decidit fer un petit recull d’obres i d’autors lligats a les destinacions dels nostres viatges més recents i imminents. Esperem que aquesta selecció et porti bons records, o t’inspiri per als propers viatges.
Irlanda i Itàlia, autors universals
Sens dubte, un dels escenaris més bonics del nostre viatge per la regió de Friül – Venècia Júlia va ser el castell de Duino, un indret captivador per la seva balconada al mar, que va acollir literats de tant de prestigi com Rainer Maria Rilke i Thomas Mann. De fet, aquí és on Rilke va trobar la inspiració per a les Elegías de Duino, considerades una obra mestra de la poesia, plena d’imatges de gran bellesa.
Poc ens esperàvem en el nostre passeig per Trieste, trobar-nos aturat en mig d’un pont l’autor irlandès James Joyce. Aquesta escultura és un dels molts homenatges d’aquesta ciutat a un dels literats irlandesos més universals. Joyce va viure setze anys a Trieste i allà va escriure bona part dels relats de Dublinesos i va començar a gestar el seu gran Ulisses. L’autor John McCourt ha recollit aquest període de la vida de l’autor al llibre “Los años de esplendor: James Joyce en Trieste, 1904-1920”, ideal per aprofundir en la vida de Joyce i en la història de la ciutat.
La tradició literària d’Irlanda ha donat grans noms a la literatura. A més de Joyce, Oscar Wilde o Samuel Beckett, un autor que destaca per la seva activitat literària, però també per una biografia apassionant és William Butler Yeats. Aquest dramaturg, poeta i polític, va ser guardonat amb el premi Nobel l’any 1923. En el nostre viatge “Irlanda, de Ruta per l’Illa Esmaragda”, recorrerem alguns dels paisatges protagonistes dels versos de Yeats, i també visitarem la petita localitat de Drumcliff i l’església i el cementiri on es troba la tomba i de Yeats amb el seu epitafi “Observa la vida i la mort amb fredor, genet, no t’aturis”.
Estocolm i Noruega, la novel·la negra per excel·lència

El sol de mitjanit al Cap Nord. La claror dels estius a Escandinàvia contrasta amb la foscor dels thrillers d’autors suecs i noruecs.
La claror dels dies eterns on el sol no s’arriba a pondre que ens esperen a l’estiu al nord de Noruega contrasta enormement amb la foscor de les intrigues policíaques en què els autors noruecs i suecs s’estan convertint en un autèntic referent. Si a Noruega hi ha un nom que destaca és el de Jo Nesbo, una de les estrelles mundials del gènere, que en els darrers anys ha anat fent-se un públic ampli . El pare literari de Harry Hole, el comissari d’Oslo que investiga els crims de les seves novel·les, publica aquest 2018 l’obra Macbeth, un altre llibre destinat a convertir-se en best-seller.
Tanmateix, Estocolm, la preciosa “Venècia del Nord”, ha estat l’escenari d’alguns dels best-sellers més representatius del gènere com la cèlebre trilogia “Millenium” d’Stieg Larsson, en què gràcies a les peripècies de Lisbeth Salander y de Mikael Blomkvist, noms com Gamla Stan o Södermalm ens acaben semblant d’allò més familiars. Un dels autors pioners en posar Suècia al mapa de la intriga va ser Henning Mankell amb les novel·les del comissari Kurt Wallander. Però a més d’aquests malaguanyats escriptors, la novel·la negra sueca té també moltes autores destacades, com Asa Larsson o Camilla Läckberg, que enguany publica la novel·la La Bruixa.
Sud-àfrica i l’Uzbekistan, història i exotisme
Per la influència cultural, la majoria de referències literàries ens solen arribar de llocs i d’autors més aviat propers, però precisament com més llunyana és la destinació, més ens pot enriquir la lectura per conèixer una mica més l’escenari del nostre proper viatge.
Els impressionants safaris i vivències que hem gaudit a Sud-àfrica i Botswana ens han evocat el record de les aventures d’Ernest Hemingway a l’Àfrica. A Johannesburg i a Soweto ens hem apropat a la història del país, a les vivències del temps de la segregació racial i l’apartheid i com no, a la figura imprescindible de Nelson Mandela, un personatge clau dels nostres temps, amb una àmplia obra publicada. Obres com El largo camino hacia la libertad o Un ideal por el cual vivo ens poden servir per conèixer millor la seva vida i el seu pensament.
Un altre autor nascut a Ciutat del Cap amb una producció literària ideal per conèixer de prop la societat sud-africana és J. M. Coetzee, brillant i multipremiat autor, que va rebre l’any 2003 el Premi Nobel de Literatura com a reconeixement a la seva obra i al seu retrat social de Sud-àfrica.
A la ruta “L’Uzbekistan, el cor de la Ruta de la Seda” ens esperen meravelloses ciutats com Khiva, Bukhara i Samarcanda, tres fars culturals de l’imperi persa, tres poblacions que semblen extretes directament dels contes de Les mil i una nits. Una obra molt recomanable i tot un clàssic de la literatura de viatges és Los viajes de Marco Polo, ideal per a transportar-nos al món de les caravanes i de les aventures dels mercaders a l’època en què la Ruta de la Seda era la ruta comercial més important del món.