
A l’estiu és possible contemplar el sol de mitjanit des del Cap Nord, un moment inoblidable per a qualsevol viatger.
Els viatgers i exploradors de totes les èpoques sempre han buscat arribar als límits d’allò conegut. Per això, sovint quan han arribat a un extrem on més enllà només hi havia l’horitzó, pensaven que allà s’acabava el món. Un dels caps més emblemàtics del món, és el Cap Nord de Noruega, el punt més septentrional d’Europa, una impressionant balconada cap a les fredes aigües de l’Àrtic, que serà el punt culminant de l’apassionant viatge cultural en grup El nord de Noruega, la màgia del sol de mitjanit que farem Mitic Viatges a principis de juliol. Per arribar-hi, passarem per algunes de les ciutats més maques de Noruega i per alguns dels seus paisatges més impressionants. En aquest article hem seleccionat tres dels principals indrets del nord de Noruega, que faran que aquest viatge sigui una experiència inoblidable.
Les Illes Lofoten

Els contrastos del paisatge de les Illes Lofoten donen una màgia especial a aquest espectacular arxipèlag.
La línia de costa de Noruega és la més retallada d’Europa, plena de fiords i esquitxada de petites penínsules i arxipèlags que es van repartint al llarg dels 2650 quilòmetres del litoral noruec continental. Ja per sobre de la latitud del Cercle Polar Àrtic, hi trobem unes illes, que han esdevingut les illes més famoses del país: les illes Lofoten.

Les platges solitàries i verges de les Illes Lofoten conviden a passejar-hi tranquil·lament i a relaxar-se gaudint de les vistes.
La bellesa d’aquest arxipèlag de cinc illes és tan aclaparadora, que les illes Lofoten s’han convertit en una de les icones de Noruega. El contrast de les platges verges i solitàries amb muntanyes que superen els mil metres formen un paisatge únic i ple d’emotivitat. A més, els petits poblets de pescadors, amb les cases de colors intensos de tradició escandinava, i els ports amb els vaixells i barques amarrats afegeixen encara més encant a aquesta imatge de postal. La comunitat de les Lofoten, a més de mantenir tradicions com el dessecat del bacallà en pintoresques estructures de fusta a l’aire lliure, també conserva un fort vincle amb la tradició dels vikings i a la localitat de Borg s’hi han trobat les restes de la casa comunal més gran d’aquest període històric.
Tromso, “la París del Nord”

Tot i que només té rang d’església, la Tromsdale Kirke és coneguda com a “Catedral de l’Àrtic” per la seva bellesa i per la seva peculiar arquitectura d’avantguarda.
Que a una ciutat la comparin amb París és un gran honor, perquè vol dir que ha de tenir quelcom d’especial. En unes latituds en les quals el que més abunda són grans extensions de paisatges erms i solitaris, trobar-hi una ciutat moderna i amb la vida cultural de Tromso és una bona sorpresa. A l’estiu, amb les nits blanques del sol de mitjanit, els seus habitants aprofiten per passejar pel seu centre històric, ple de color, i a l’hivern és un centre ideal per veure les màgiques aurores boreals.

Amb 67.000 habitants, Tromso és una de les ciutats més poblades per sobre de la latitud del Cercle Polar Àrtic.
Els seus edificis destaquen pel contrast entre l’estil clàssic escandinau i les construccions avantguardistes d’alguns dels seus edificis més emblemàtics. A més de les dues catedrals de la ciutat, l’Església de la Nostra Senyora de Tromso i la Catedral de Tromso, que són les úniques catedrals de fusta de Noruega, hi trobem la Tromsdalen Kirke, que té el nom honorífic de “Catedral de l’Àrtic” per la seva estètica i per la bellesa dels seus vitralls. L’eslògan no escrit de la ciutat és “el més al nord del món”, ja que no hi ha biblioteques, universitats o fàbriques de cervesa al món que puguin competir amb les de Tromso pel que fa a latitud.
El Cap Nord
Quin moment tan especial, el de poder gaudir a l’extrem més al nord d’Europa d’un espectacle tan magnífic com el del sol de mitjanit allà on les aigües de l’Àrtic i de l’Atlàntic es troben. O l’espectacle de les aurores boreals, si la visita és a l’hivern. Un moment màgic que hem d’assaborir, ja que en aquest indret la meteorologia no sempre juga a favor. Aquí, a més de les esplèndides vistes i la sensació de ser allà on més lluny no es pot anar, hi trobem també dos monuments ben especials: l’emblemàtica bola del món que ens assenyala cap al nord i el Monument als Nens del Món, un monument commemoratiu creat l’any 1988 format per diversos medallons inspirats pels dissenys de set nens de diferents països. Segurament, la il·lusió de trobar-nos en un lloc tan especial farà que nosaltres també ens sentim com nens per uns instants.