A tocar del gegant mexicà, amb qui comparteix un llegat maia fascinant, Guatemala és un país únic i singular. Tot i que la seva superfície és relativament petita, la seva combinació de paisatges selvàtics, d’alta muntanya i de costes és espectacular. La natura és un dels valors d’aquest país de Centreamèrica famós pels seus espectaculars jaciments maies i per la diversitat cultural i lingüística del seu territori, que concentra fins a 25 ètnies indígenes diferents, hereves de la tradició de la civilització maia. En el nostre viatge cultural en grup Guatemala, tresors maies i natura espectacular que farem a finals de maig i principis de juny d’aquest 2020, descobrirem les ciutats, els paisatges i els jaciments maies més emblemàtics de Guatemala. En aquest post, et convidem a descobrir alguns dels atractius del que promet ser un viatge fascinant.
El jaciment maia de Tikal, el més gran d’Amèrica
Les ciutats perdudes de la civilització maia són un testimoni arqueològic increïble que ens ha permès conèixer els avenços d’una cultura que ha deixat una empremta fascinant. Amb el pas del segles, les selves i la natura han anat recuperant allò que li pertanyia i, en visitar els jaciments maies de Guatemala, podrem descobrir també alguns dels paisatges i de les reserves naturals més espectaculars del país, com la Reserva de la Biosfera Maia. Aquí precisament hi trobarem la ciutat maia de Tikal, el jaciment maia més gran d’Amèrica, que amb les seves impressionants piràmides ens farà sentir com arqueòlegs i aventurers protagonistes d’una pel·lícula.
Les esteles de Quiriguá, els monuments més espectaculars dels maies
De totes les manifestacions artístiques de la cultura maia, les esteles en són potser les més espectaculars. Aquests monòlits de pedra esculpits amb relleus i, en alguns casos amb inscripcions, tenien un caràcter místic i totèmic i s’erigien per retre homenatge als reis de les ciutats, als quals se’ls atribuïa un estatus de divinitat. Al jaciment de Quiriguá, trobarem algunes de les esteles més grans i més ben conservades del món maia, que poden arribar fins als deu metres d’alçada.
El llac Atitlán, un dels paisatges més bonics del món
Diuen que les vistes del llac Atitlán amb els volcans Atitlán, Solimón i San Pedro de fons són unes de les més boniques del continent, i també del món. “Els tres gegants” és el nom amb què són coneguts aquests cons volcànics perfectes que superen els 3000 metres d’alçada, formant una estampa d’una bellesa única. A més de pel seu valor paisatgístic, visitar les ribes del llac Atitlán val molt la pena per descobrir-hi algunes de les localitats més autèntiques de Guatemala. A San Juan La Laguna o Santiago de Atitlán podràs conèixer les comunitats indígenes que viuen en aquestes poblacions envoltades de paisatges de somni i descobrir la seva cultura, el seu art i viure-hi una experiència antropològica ben enriquidora.
L’artesania indígena, un món ple de color
Les comunitats indígenes de Guatemala són un dels principals valors culturals del país i els vistosos colors dels seus vestits tradicionals, de les seves peces d’artesania i dels mercats de les petites localitats de ben segur que ens fascinaran. A Chichicastenago tindrem l’oportunitat de visitar tallers artesans per descobrir els processos tradicionals que encara avui dia es fan servir per a l’elaboració dels vestits, de les teles i també de les màscares de fusta, que són una part imprescindible dels balls i les celebracions indígenes. Aquest art que s’ha transmès de generació en generació al llarg dels segles, requereix anys d’ofici i de pràctica, i és una de les manifestacions artístiques més destacades de Guatemala.
San Andrés de Xecul i Zunil, les esglésies més emblemàtiques de Guatemala
Amb la colonització espanyola i l’arribada del cristianisme, les comunitats indígenes van combinar les seves creences i tradicions animistes amb les doctrines cristianes, cosa que ha generat un sincretisme religiós presents en l’art i en l’arquitectura. Un dels millors exemples d’aquesta fusió cultural és la façana de l’església de San Andrés de Xecul i la seva ornamentació, que combina elements de la iconografia cristiana amb colors i motius naturals propis de la tradició maia.
Una altra de les esglésies de Guatemala que ens captivarà és l’Església Colonial de Zunil, que ens deixarà bocabadats per la bellesa de la seva façana barroca. De ben segur que és una de les més boniques que haurem vist mai. A més, un dels al·licients d’aquest tresor de l’arquitectura religiosa és que, cada cert nombre d’anys, la façana del temple es torna a pintar, cosa que dona un aire totalment diferent a l’espectacular i treballada ornamentació de la portalada de l’església.
Antigua, una ciutat patrimoni de la Humanitat
En vista de l’espectacularitat del paisatge de Guatemala i dels seus jaciments, podem pensar que les ciutats del país queden en segon pla. Però aquesta idea s’esvairà quan arribem a Antigua i comencem a descobrir les meravelles d’una ciutat declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat de la Unesco per la bellesa del seu centre històric colonial ple de color. A més d’estar envoltada de paisatges espectaculars, Antigua ens captivarà per la seva bellesa enigmàtica. Tot i que els terratrèmols que ha patit al llarg de la història han malmès ostensiblement el seu patrimoni, encara hi podrem apreciar la grandesa dels seus monuments barrocs i gaudir d’un agradable passeig per una de les ciutats més boniques de Centreamèrica.